ייבוש תת רצפתי
נזקי מים וצנרת עשויים להצטבר בצורה בלתי נראית, ולגרום לנזקים חמורים לתשתיות ולמבנה הבית, כולל חדירה והצטברות מים תת-רצפתיים. ייבוש תת-רצפתי הוא הפתרון האידיאלי לטיפול בבעיה זו. טיפול מקצועי בייבוש תת-רצפתי כולל אבחון מדויק של מקור המים, כגון איתור נזילות בצנרת, טיפול יסודי בבעיה מהשורש, וביצוע ייבוש מלא של המשטח עם מדידת אחוזי הלחות בהתאם לתקנות הבנייה. בנוסף, השירות כולל בדיקות מקיפות לצנרת, תיקון סתימות ביוב ואיטום נכון, יחד עם עבודות גמר להחזרת הרצפה למצב המקורי. באמצעות ייבוש תת-רצפתי מקצועי, ניתן למנוע פגיעה בתשתיות הבית ולשמור על מבנה יציב ובטוח לאורך זמן.
הגורמים העיקריים לרטיבות תת-רצפתית
- פיצוץ בצנרת– הצנרת הביתית היא צנרת סמויה וסגורה, המועברת דרך קירות המבנה ותחת תשתיות הריצוף. פיצוץ של צינור העובר תחת הרצפות יוליד שטף של מים ורטיבות, שגם לאחר הטיפול בפיצוץ עצמו, בשל המיקום והאיטום, יתקשו להתאדות ולהתנדף ויגרמו לרטיבות תת ריצפתית.
- נזילה בצנרת– בדומה לפיצוץ בצנרת, גם נזילה בצנרת תביא לתוצאות דומות, אלא שבשונה מפיצוץ ישיר ועוצמתי של צינור, תוצאותיה יתגלו לאחר זמן ממושך וארוך. הצטברות המים הכלואים תחת הרצפות ללא אפשרות לאידוי והתנדפות תביא לרטיבות תת ריצפתית מזיקה, עד לפגיעה בתשתית ובמרצפות החיפוי.
- איטום לקוי– אחריות הקבלן אשר אמון על הבנייה היא לעמוד בסטנדרטים מחמירים וקבועים של איטום, במטרה להימנע מנזקי רטיבות. יחד עם זאת, במקרים רבים בשל ליקויים בעבודה, מתגלים בהמשך כשלים באיטום, שגורמים לרטיבות בקירות, רטיבות תת ריצפתית ונזקים נוספים.
- רטיבות קפילרית (תופעת "עליית מים") – רטיבות קפילרית מתרחשת כאשר מים חודרים דרך הקרקע ומתפשטים כלפי מעלה דרך סדקים או חומרים נקבוביים בתשתית הבטון. תהליך זה עשוי להיות איטי ובלתי מורגש בתחילה, אך לאורך זמן הוא יוצר רטיבות מתמשכת ומזיקה תחת הרצפות.
- נזקי ביוב או ניקוז – כשל במערכת הביוב או הניקוז, כמו סתימה או קריסה חלקית של צינורות, עשוי לגרום להצטברות מים באזורי הביוב שמתחת לרצפות. ריחות רעים, כתמים על הרצפה ונזקים מבניים יכולים להעיד על בעיה כזו. בעיות אלו דורשות טיפול מיידי למניעת התפשטות הנזק.
סימנים המעידים על מים כלואים תחת מרצפות הבית
רטיבות תת-רצפתית עשויה להישאר בלתי נראית לאורך זמן, בניגוד לרטיבות בקירות שמותירה סימנים ברורים כמו התנפחות, עובש ושינויי צבע. עם זאת, קיימים סימנים שיכולים להתריע על הצטברות מים כלואים מתחת לריצוף. להלן כמה מהסימנים הנפוצים:
- תפרחת לבנה על הרובה – הרובה, המשמשת לאיטום בין האריחים, אמורה להיות יבשה ובעלת צבע אחיד. כאשר מופיעים עליה כתמים לבנים, אבקה, תפרחת או שינויים בצבע, ייתכן שהדבר נובע ממים כלואים שניסו להיחלץ ונספגו בחומר הרובה. תופעה זו היא אינדיקציה ברורה לרטיבות מתחת לריצוף.
- רטיבות בתקרת השכנים בבניינים משותפים, מים כלואים מתחת לרצפות יכולים לנדוד לקומות התחתונות. אם השכנים מתלוננים על כתמי רטיבות בתקרה שלהם, הדבר עשוי להעיד על בעיה של מים כלואים בדירה שמעליהם. זהו סימן שמצריך התערבות מהירה למניעת נזקים נוספים.
- חריגה משמעותית בחשבון המים – עלייה פתאומית וחריגה בחשבון המים מעידה על צריכה מוגברת, לרוב בשל נזילה סמויה. עם זאת, חשבון המים לבדו אינו יכול להצביע על מיקום הנזילה, שיכולה להגיע גם ממקורות אחרים כמו אסלות, ברזים או צנרת סמויה בקירות. במקרה כזה, נדרש שירות מקצועי לאיתור נזילות כדי לאבחן את מקור הבעיה.
- רטיבות עולה (רטיבות קפילרית) כאשר למים הכלואים תחת הרצפות אין דרך להתנדף, הם עשויים "לברוח" כלפי מעלה ולהיספג בקירות הבית. תופעה זו, המכונה רטיבות קפילרית, מתבטאת בקילוף צבע בקירות, ריחות לא נעימים, הופעת עובש וסימני רטיבות מעל הפנלים. זהו סימן מובהק לבעיה הדורשת טיפול יסודי.
מה לעשות אם זיהיתם את אחד הסימנים?
אם הבחנתם באחד או יותר מהסימנים הללו, מומלץ לפנות מיד למומחה בתחום ייבוש תת-רצפתי ואיתור נזילות. טיפול מהיר יכול למנוע נזקים חמורים יותר לתשתיות המבנה ולרכושכם, ולהבטיח סביבה יבשה ובטוחה למגורים.
מדוע חיוני לטפל ברטיבות תת-רצפתית?
רטיבות תת-רצפתית אינה תופעה חולפת שאפשר להתעלם ממנה. בניגוד לרטיבות חיצונית, שלעתים יכולה להתייבש ולהתאדות עם הזמן (בהנחה שמקור הבעיה טופל), רטיבות תת-רצפתית כולאת את המים עמוק בתוך הקונסטרוקציה. ללא טיפול מקצועי, המים הכלואים עלולים לגרום לנזקים חמורים ולפגוע הן במבנה והן באיכות החיים בבית.
שלבי עבודה - ייבוש תת רצפתי
הפעולה הנדרשת לצורך סילוק המים הכלואים והימנעות נזקי רטיבות למבנה, היא ייבוש תת רצפתי. בטרם תחילת העבודה והפעולה לצורך ייבוש תת רצפתי, חשוב לוודא כי מקור הנזילה אותר וטופל, נאטם באופן מלא ואין חשש מפני נזילה נוספת שתייצר רטיבות חוזרת.
חברת נו פלו מספקת שירות ייבוש תת רצפתי מקיף אשר כולל:
איתור נזילות
סריקה של המבנה באמצעות כלים טכנולוגיים מתקדמים, בניהם מצלמות תרמיות, לאיתור מדויק של מקור הנזילה. נזילה בצנרת הפנימית המועברת דרך קירות ותשתיות עשויה להיות מורכבת לאיתור, ואף לשבירה והריסה של תשתיות. שימוש וסריקה של התשתית באמצעות מצלמה תרמית, יביאו לאיתור מדויק של מיקום הבעיה, בטכנולוגיית אל הרס, בהתבסס על שינויי הטמפרטורה לאורך התשתית ותוך הנפקת תמונת מצב ודו"ח המסייעים לטיפול מהיר.
טיפול בנזילה
טיפול מקצועי במקור הנזילה, איטום ו/או החלפת צנרת כנדרש, למניעת חזרה של הבעיה. גם הטיפול בבעיה יתבצע באמצעות טכנולוגיות חדשניות המאפשרות תיקון צנרת סמויה בטכנולוגיית אל הרס, באמצעות החדרת שרוול אפוקסי ומתנפח ליצירת טלאי מדויק וצינור פנימי אטום, ובאמצעים נוספים.
בדיקת לחות עם מד לחות
ביצוע בדיקה של אחוזי הלחות במצע. המצע לריצוף במבנים בישראל עשוי להיות מחול או משומשום (חצץ). אחוז הלחות הקביל בחול הוא 6% לחות, ואילו אחוז הלחות הקביל והתקין במצע מסוג שומשום הוא 3% לחות. כל חריגה מן המספרים הללו מצריכה טיפול מקצועי באמצעות ייבוש של הלחות התת ריצפתית. הבדיקה תתבצע במכשירי מדידה בעלי רמת דיוק גבוהה, בניהם: מד לחות, מאזני לחות. על פי תוצאה הבדיקה ואחוז הלחות הקיים תיקבע תכנית הפעולה והצורך בייבוש תת רצפתי.
בתמונה: מכשיר מד לחות – באמצעות מכשיר מד לחות ניתן לבצע מדידות לחות ורטיבות תת קרקעית, בקיר, תקרה וברצפה. המשכיר עוזר לדעת את כמות הלחות והרטיבות שנמצאה בבדיקה. זהו שלב בדיקה לקבלת ממצאים האם המקום רטוב או לא לביצוע פעולות ייבוש.
ייבוש תת רצפתי
הייבוש מתבצע באמצעות מכונה, כאשר נדרש קידוח של חור זעיר בריצוף להחדרת זרועות המכונה, ולמשך מספר שבועות מתבצעות פעולות של שאיבת נוזלים, ייבוש והחדרת אוויר חם אל התשתית. אורך הפעולה תלויה הן ברמת הרטיבות הקיימת והן בסוג המשטח, כאשר תשתית חול דורשת חמישה שבועות בקירוב, בעוד שתשתית חצץ-שומשום, ניתן לייבש בפרק זמן בן כשבועיים. השימוש במכונה אינו מצריך פירוק של אריחי ריצוף ואינו פוגע בשגרת החיים בבית, כאשר ניתן יהיה להמשיך ולהתגורר בבית בעת פעולת המכונה ולאורך כל תקופת עבודתה. חשוב לוודא אל מול הגורם המבצע כי מדובר במכונה מתקדמת בעלת משתיק קול, למניעת מפגעי רעש ופגיעה באיכות החיים.
בדיקת לחות ורטיבות חוזרת
עם סיום הפעולה תתבצע בדיקה חוזרת שתכלול סריקת נזילות ובדיקה של כלל מעברי הצנרת בבית, מדידה של אחוזי הלחות, לווידוא מוחלט של יעילות הפעולה ולביצוע מקצה שיפורים ותיקונים על פי צורך.
מהו משך הטיפול בייבוש תת רצפתי?
אורך פעולת הייבוש באמצעות המכונה תלויה במספר גורמים בניהם סוג התשתית, חול או שומשום, אחוזי הלחות המעידים על היקף הרטיבות, גודל השטח ואלמנטים נוספים. ככלל, פעולה זו היא פעולה מתמשכת העשויה לארוך בין שבועיים ימים לכחמישה שבועות.
למאמר המלא – כמה זמן לוקח למים כלואים להתייבש
תחזוקה מונעת - איך נמנעים מחזרה של רטיבות כלואה בריצוף?
הימנעות מחדירת מים אל עומק התשתית ומהיווצרות של מים כלואים מחייבת תחזוקה שוטפת והקפדה על מספר אלמנטים חשובים במבנה:
- צנרת תקינה, שלמה ופתוחה למעבר מים, שאינה סובלת מנזילות או מסתימות שעשויים להביא לשחרור לא רצוי של מים לתשתיות.
- איטום חיצוני- איטום חיצוני תקין, ללא סדקים ונקודות תורפה שיביאו לחילחול מי גשמים ומשקעים.
- ריצוף מקצועי ויישום רובה מלא מחומר איכותי ועמיד בפני חדירת מים
חברת נו פלו מספקת מגוון שירותים מקצועיים, איתור נזילות ללא הרס, טיפול במקטעי צנרת ושירותי ייבוש תת רצפתי, במקצועיות שאין שניה לה, לצד שירות מצוין ובמחיר הוגן.