רטיבות בקיר

רטיבות בקיר היא לא רק מפגע אסתטי – היא סימפטום לבעיה עמוקה במערכת הצנרת או האיטום של המבנה. כשהרטיבות מופיעה, מדובר בסימן ראשון לכך שהתשתית סובלת מפגיעה מתמשכת. הזנחה של הרטיבות, או טיפול שטחי בלבד כמו צביעת הקיר, לא רק שלא פותרת את הבעיה, אלא עלולה להוביל לנזקי עומק חמורים יותר, כולל התפוררות שכבות איטום, פגיעות במבנה עצמו, ועלויות תיקון שיכולות להגיע לעשרות אלפי שקלים.

כדי להתמודד עם רטיבות בצורה נכונה, הצעד הראשון הוא לזהות אותה בזמן ולהבין את מקורה. לא כל רטיבות דורשת שבירת קירות ואריחים, אך התעלמות ממנה יכולה להביא למצבים מורכבים שבהם יידרש שיקום תשתיתי נרחב. אז מה עושים כאשר מגלים רטיבות בקיר? האם תמיד יש צורך בשבירת קירות ואריחים? במדריך הבא הצוות של נו פלו מסבירים כיצד לזהות סימני רטיבות בקירות, מה ניתן לעשות כדי למנוע את החמרת הנזק, וכיצד להתמודד עם הבעיה בצורה יסודית ויעילה.

צרו עמנו קשר ונחזור אליכם בהקדם

תוכן עניינים

מהם סימני רטיבות בקיר?

נזילה בצינור פנימי תביא לסממנים חיצוניים ואחרים שחשוב להכיר:

  • כתמי רטיבות ולחות על גבי הקיר.
  • הופעת סימני עובש על קירות ותקרות.
  • התנפחות קיר וקילוף של הצבע.
  • הופעת נקודות חומות/כהות וסימני פטרת על הקיר.
  • הזעת הרצפה והופעת אגלי מים על גבי אריחי ריצוף וחיפוי.
  • אבקה לבנה ונקודות אבקתיות המופיעות מעל הרובה: חומר האיטום אשר מיושם בין אריחי הריצוף.
  • ריחות טחב לא נעימים בבית
  • גידול לא מוסבר בחשבונות המים התקופתיים
  • רעשי טפטוף חרישיים ולא מוסברים
התנפחות הקיר כתוצאה מרטיבות

האם רטיבות בקיר מסוכנת?

רטיבות בקיר פנימי אינה מהווה סכנת חיים, אולם בהחלט טומנת בחובה סיכונים לנזקים שונים, הן לשוהים בבית והן לתשתיות ומבנים. בין הנזקים שעשויים להיגרם כתוצאה מליקוי ונזילה בקיר:

  1. רטיבות יוצרת סביבה אידיאלית להתפתחות עובש. עובש משחרר נבגים לאוויר, אשר בשאיפה עלולים לגרום לבעיות בריאותיות שונות, במיוחד בקרב אנשים עם מערכת חיסונית חלשה, ילדים קטנים, קשישים ואנשים הסובלים מאלרגיות או אסטמה. בעיות אלו יכולות לכלול:
    תגובות אלרגיות: גירוי בעור, עיניים דומעות, נזלת, שיעול, התעטשות.
    בעיות נשימה: החמרה של אסטמה, קשיי נשימה, דלקות בדרכי הנשימה.
    זיהומים: במקרים חמורים, עובש מסוים עלול לגרום לזיהומים פטרייתיים.
  2. רטיבות מעודדת התרבות של קרדית הבית, טפילים מיקרוסקופיים הגורמים לאלרגיות.
  3. ריחות לא נעימים: רטיבות ועובש גורמים לריחות טחב לא נעימים, אשר יכולים להשפיע על איכות החיים בבית.

סיכונים מבניים

  1. רטיבות חודרת לחומרי הבנייה ועלולה לגרום להם להתפורר ולהיחלש. זה יכול לכלול:
  2. נזק לטיח ולצבע: התקלפות, התנפחות וסדקים.
  3. נזק לבטון וללבנים: התפוררות, סדקים, חולשה מבנית.
  4. חלודה בברזל: אם יש ברזל בתוך הקיר (למשל, ברזל זיון בבטון), רטיבות עלולה לגרום לחלודה ולהיחלשות הברזל, מה שמחליש את הקיר כולו.
    נזק לריהוט ולחפצים: רטיבות בקיר יכולה להתפשט לריהוט, בגדים וחפצים אחרים הסמוכים לקיר, ולגרום להם נזק ועובש.
  5. עלויות תיקון גבוהות: הזנחה של רטיבות בקיר עלולה להוביל לנזקים מבניים חמורים יותר, אשר ידרשו תיקונים יקרים יותר בעתיד.
    לכן, חשוב מאוד לטפל ברטיבות בקיר בהקדם.

מה גורם לרטיבות בקירות?

רטיבות בקירות הבית עשויה להיגרם משתי סיבות מרכזיות:

  1. ליקויי איטום– ליקויי איטום שמקורם בבנייה או כאלה שנוצרו לאורך השנים בשל בלאי טבעי, עשויים להוביל להופעת רטיבות בקיר חיצוני או רטיבות בגג, ובסופו של דבר לחדירת מי גשמים, סימני רטיבות ופגיעה בקונסטרוקציה ובחללים הפנימיים של הבית. הסימן הבולט לרטיבות שנוצרה בשל ליקויי איטום הוא מועד הופעתה: רטיבות עונתית שמופיעה בתקופת החורף.
  2. רטיבות שמקורה במבנה ובחלל הפנימי, שעשויה להופיע ממגוון סיבות, דוגמת:
    • נזילת מים בשל סדק בצינור פנימי המשמש להעברת מי קולחין או מי שופכין (צנרת ביוב).
    • עיבוי– תופעה הקרויה גם קונדנסציה ונוצרת בשל הבדלי טמפרטורה בין טמפרטורת החלל הפנימי לטמפרטורה החיצונית. במקרים בהם הטמפרטורות בחוץ נמוכות במיוחד ובבית פועל חימום מאסיבי והטמפרטורה גבוהה, תיתכן הופעת אגלי מים ורטיבות על גבי אריחים וקירות.
    • רטיבות תת רצפתית אשר נוצרת בשל הצטברות של לחות ומים מתחת לרצפה, ובהיעדר חמצן ואוויר אשר גורמים לאידוי וייבוש טבעי, המים מוצאים את דרכם ומשתחררים במעלה הקיר.

מה לעשות במקרה של רטיבות בקיר?

על מנת לספק טיפול מקצועי לבעיות רטיבות, השלב הראשון הוא לאתר את מקור הרטיבות, באופן מקצועי ומדויק, שאינו מבוסס על השערות, ניסוי וטעיה. בדיקת רטיבות ואיתור של מקור הרטיבות ו/או הנזילה אינה מחייבת שבירת קירות והרמת ריצוף, ולמעשה ניתן ואף מומלץ לבצע בדיקה מקצועית המבוססת על טכנולוגיית אל הרס.

בדיקות אלו מיושמות באמצעות מספר שיטות וטכנולוגיות מתקדמות:

  1. איתור נזילה בקיר באמצעות מצלמה תרמית– סריקה של הקיר בו זוהו סימני רטיבות, באמצעות מצלמה תרמית המפעילה חיישני טמפרטורה מדויקים, לאיתור שינויי טמפרטורה לאורך הקיר. בדיקה זו מיושמת לרוב בקירות פנימיים אשר משותפים לחדר רטוב, ומונחית לזיהוי נזילות מים חמים או קרים, כמו גם משולבת מד לחות לקירות, המצביע על רמת הלחות לאורכו של הקיר. מדדים אלו מעידים על מוקד הרטיבות אשר לרוב מקורה יהיה בנזילת מים פנימית.
  2. איתור נזילות בגז– איתור נזילות שמקורן בסדקים בצנרת באמצעות החדרת גז המועבר לאורך הצינור ויוצר תגובתיות ממוקדת באזורי רטיבות. שיטה זו מתאימה לאיתור נזילות צנרת עמוקה ולא נגישה.
  3. איתור נזילות באמצעות חיישני קול– סריקת קירות ותשתיות באמצעות חיישני קול בעלי יכולת לזהות רחשי טפטוף מים בדציבלים נמוכים במיוחד.
  4. החדרת מד לחות לתשתית תת רצפתית לאיתור רטיבות קפילארית/רטיבות תת רצפתית.
  5. בדיקות איטום חיצוניות– ככל ומקור הרטיבות האמורה אינו בצנרת הפנימית ובתשתית הבית, מומלץ לבצע בדיקות איטום לגג, לקירות החיצוניים, לחיבורי המפתחים והחלונות, לאיתור רטיבות חיצונית שמקורה בפגעי איטום.

טיפול ברטיבות בקיר

לאחר איתור מקצועי של מקור הרטיבות נדרש טיפול בשני היבטים:

טיפול בליקוי – תיקון הליקוי הגורם לחדירת המים, שיקום נזקי צנרת, איטום סדקים בצינור הפנימי הפגוע, החלפת מקטע צנרת. פעולה זו דורשת עבודה ויישום מקצועי על ידי מומחה אינסטלציה וטיפול בליקויי צנרת, מים וביוב. בהתאם למיקום הנזילה ולמאפייני הליקוי ניתן לקבוע האם נדרשת חדירה ממוקדת ופגיעה מינימלית בתשתית, באזור אשר אותר וסומן בהליך איתור הנזילה, או לחילופין ניתן להסתייע בפתרונות מתקדמים לשיקום צנרת ותיקון ליקויים בצנרת פנימית- ללא הרס וללא פגיעה בתשתיות כלל. במקרים בהם מקור הרטיבות הוא חיצוני, תידרש עבודת איטום מחדש באמצעות מומחה איטום.

שיקום אסתטי – קילוף הצבע והטיח באזור הרטיבות, ייבוש רטיבות בקירות וצביעה מחדש. הליך זה מבוצע לרוב על ידי שיפוצניק, אולם ניתן גם ליישום עצמאי.

רטיבות בקירות עשויה אמנם להיראות כליקוי אסתטי קל שניתן ללמוד לחיות עמו, אולם כפי שניתן להבין וללמוד, מדובר בתופעה נפוצה אמנם, אולם בעלת משמעות ופוטנציאל לנזק מצטבר, שלא משנה עד כמה נרצה להתעלם ממנה- לא תיעלם. איתור מהיר וטיפול מקצועי בכתמי רטיבות בבית, עשויים להוות את ההבדל שבין פעולת תיקון ותחזוקה פשוטה, לנזקים כבדים ולעלויות מיותרות שמוטב להימנע מהן.

דילוג לתוכן